Fysiska välbefinnande och tillräcklig med sömn

21 augusti, 2020 Av av fitnesspetra

Det finns många hälsofördelar som kommer med att ha en frisk kropp, inklusive bättre hjärtfunktion, minskad risk för stroke och förbättrad allmänhälsa.Din fysiska välbefinnande består i princip av tre huvudområden: kost, motion, och tillräcklig sömn. Om du kan lägga till ett fjärde område, som är den fjärde aspekten av det fysiska välbefinnandet: psykiskt välbefinnande, kommer du att vara på god väg till ett långt och hälsosamt liv. Psykiskt välbefinnande kan beskrivas som tillståndet att vara i samklang och nöjd med vem du är. Det är viktigt att inse att psykiskt välbefinnande inte kan kvantifieras av antalet piller du tar eller hur mycket tid du spenderar på soffan. Ditt mentala välbefinnande kan mätas genom den lycka du känner om dig själv, dina relationer och din plats i världen.

Fysiskt, mentalt och känslomässigt välbefinnande går ihop. En hälsosam psykiskt välbefinnande är lika viktigt för din allmänna hälsa som någon annan aspekt. Att ha ett hälsosamt psykiskt välbefinnande ger dig inte bara ett starkare immunförsvar, det får dig också att må bättre om dig själv och bättre kunna hantera stress och depression. Det kan vara den viktigaste aspekten av din fysiska och känslomässiga välbefinnande. Människor hanterar stress på olika sätt. Vissa använder det som ett sätt att släppa upp ilska eller frustration, vissa använder det som ett sätt att klara av utmaningarna i vardagen, vissa använder den för att hantera känslor av otillräcklighet, och andra använder det som ett sätt att hantera stressfaktorer som ekonomiska bekymmer, en död av en älskad, eller relationsproblem. Det är upp till dig att hitta ett sätt som fungerar för dig.

Regelbunden sömn är viktig

Sömn är ett bra sätt att bekämpa stress och depression. Dålig sömn orsakar människor att ha ett sänkt immunförsvar som kan leda till sjukdom, trötthet, depression, och viktökning. Brist på sömn kan orsaka en ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Våra kroppar behöver ungefär sju till åtta timmars sömn varje natt för att fungera korrekt. En hälsosam sömn cykel är fördelaktigt eftersom det ger oss möjlighet att reparera vad vi har skadat från dagen. Sömn är inte bara viktigt för fysiskt välbefinnande. Det är också viktigt att psykiskt välbefinnande, så att få tillräckligt med sömn kan hjälpa dig att hantera stress, depression, och ångest. Om du inte får tillräckligt med sömn du kan drabbas av depression, ångest, sömnlöshet, eller panikattacker. Brist på sömn kan också öka sannolikheten för hjärtsjukdomar. Hälsosam sömn cykel är också fördelaktigt att din mentala välbefinnande. När du får tillräcklig sömn, din kropp får en chans att föryngra sig själv och reparera de skador som orsakats av dagen. När du är fysiskt frisk, din kropp kan ta bättre hand om din psykiska och fysiska välbefinnande, och du har energi att möta dagen och hantera stress mer effektivt. För att få en god natts sömn bör du undvika att titta på TV innan sängen eller lyssna på musik. Och undvika att ta tupplurar eftersom det kommer att störa din sömncykel. Du bör försöka upprätthålla en rutin, såsom att sova vid samma tid varje dag, gör fysisk aktivitet som att gå raskt, och simning, eller aerobics klasser, och stretching, och få massor av motion. Om du inte känner dig upp till det, kanske du vill ta en tupplur.

Ät rätt och håll din vikt i schack. Äta en näringsrik kost som är hög i frukt och grönsaker och magert protein hjälper dig att må bättre och ser bättre ut. Ät måltider som innehåller mycket fibrer och kalcium, som färsk frukt och färska grönsaker. Dricka mycket vatten kan hjälpa spola gifter från ditt system och få dig att må bättre. Fysisk aktivitet är en annan viktig del av att vara fysiskt frisk. Sitter runt hela dagen kan påverka ditt sinne och ditt humör, men det påverkar också din kropp. Försök att få så mycket fysisk aktivitet som möjligt, även om du bara har femton minuter om dagen. Det behöver inte vara svårt att börja gå raskt eller ta korta promenader på stranden.