Sexualitet och välmående hälsa

21 augusti, 2020 Av av fitnesspetra

Sexuell hälsa har blivit en viktig fråga för par i allmänhet. I själva verket blir det mer framträdande, eftersom par blir mer aktiva sexuellt med varandra, så har många par har problem, särskilt inom områdena sexuell hälsa och sexualitet.En viktig faktor när man försöker upprätthålla en sund sexuell hälsa är att alltid öva säker sex. I världshälsoorganisationens klassificering av friskt sex som ett tillstånd av totalt fysiskt, emotionellt och socialt välbefinnande utan förekomst av skröplighet eller sjukdom, och inte bara frånvaron av sexuell dysfunktion, bör par kunna engagera sig i säkra sexuella metoder. Att till exempel ha en vanlig, schemalagd kontroll av din läkare för gynekologiska tentor, se till att din sexuella partner är STD gratis, med kondom och glidmedel (särskilt med oralsex), avstå från att ha sex under din menstruation, med en undersökning med en gynekolog för att avgöra om du är i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar, undvika sexuella aktiviteter när du har en infektion som gonorré eller herpes, eller genomgår hormonella eller kirurgiska behandlingar innan din sexuella partner blir gravid.

Medan friskt sex kan minska riskerna för att utveckla många typer av sexuella sjukdomar, friskt sex inte alltid resultera i att bli gravid. Därför är det viktigt för par att utbilda sig själva och sina partner om riskerna med att delta i samlag, inklusive graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Par måste göra en insats för att förhindra oönskade graviditeter genom att avstå från sex, använda kondom och / eller glidmedel (särskilt med oralsex), och inte delta i sexuell aktivitet om en eller båda parter löper risk för sexuellt överförbara sjukdomar.

Regelbunden motion

En annan viktig aspekt av hälsosamt  är att engagera sig i en regelbunden motion regim. Regelbunden motion kan vara fördelaktigt för män och kvinnor, och det kan hjälpa dig i din strävan att hålla sig i form, särskilt under tider av stress. Det finns flera olika typer av övningar som du kan göra, inklusive aeroba övningar som ökar blodflödet till kroppen, vilket kan gynna din kropp på ett antal sätt. Dessutom kan regelbunden motion hjälpa dig att hålla dig i form och friska, vilket i sin tur kan leda till bättre sexuell hälsa. Det är också viktigt att veta vad du äter i förhållande till sexuell hälsa och välmående. Äta hälsosam mat kan gynna både dig och din partner, inklusive att öka din totala välmående. Om du är en person som tenderar att gå upp i vikt över tiden, då du kanske vill överväga att äta en kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn, magert proteiner, nötter, och oljor. Utöver det, kanske du också vill överväga att välja livsmedel som är låga i mättade fetter och kolesterol, samt undvika livsmedel som är höga i natrium.

Sexuell hälsa är en viktig aspekt av din hälsa, och det kan endast upprätthållas effektivt genom ett hälsosamt liv. Genom att göra en insats för att upprätthålla en hälsosam sexuell hälsa kan du njuta av en bättre livskvalitet och större njutning med din partner, som är säker på att förbättra din relation och förbättra nöjet och uppfyllandet av sexuella möten.